Blat kuchenny powinien być nie tylko wytrzymały. Jest to również jeden z elementów wystroju wnętrza, który powinien atrakcyjnie wyglądać. Trzeba więc patrzeć na blat również pod tym kątem. Przyjęło się uważać, że najlepszym rozwiązaniem jest blat wykonany z twardej, niezwykle odpornej na czynniki zewnętrzne skały, jaką jest granit.
Tymczasem warto jest również zastanowić się nad wyborem blatu marmurowego. Krąży na ten temat wiele opinii. Mówi się np., że marmur szybko się wyciera, w związku z tym po okresie około 10 lat konieczna będzie jego wymiana. Czy tak jest w istocie? Krytycy takiego spoglądania na marmur przypominają, że jest on stosowany w budownictwie. Właśnie z tego kamienia wykonanych jest wiele posadzek w różnych miejscach znanych z lekcji historii. Można również zauważyć marmurowe posadzki w takich lokalizacjach, jak siedziba banku.
Czy osobom korzystającym z tych pomieszczeń przeszkadza to, że na powierzchni kamieni widoczne są przetarcia? Najwyraźniej nie jest to problemem. Tym bardziej nie powinien on wystąpić w kuchni, gdzie ten kamień zostanie zastosowany jako blat. Nawet jeżeli po upływie wielu lat będą widoczne jakieś zmiany na jego powierzchni, to przecież można go wypolerować. Zniknie wtedy zaledwie kilka milimetrów kamienia, a będzie on wyglądał jak świeżo zamontowany w kuchni. Nie należy więc brać całkiem na serio opinii osób, które narzekają na forach internetowych na marmur. Należy głębiej zapoznać się z tematem, a wtedy stanie się jasne, że nie jest wcale tak źle, jak wiele osób twierdzi. Co z plamami, które podobno łatwo powstają na powierzchni blatu marmurowego? Można przecież zastosować specjalne środki impregnujące, dzięki którym ten problem zostanie skutecznie rozwiązany. Planujesz montaż blatu wykonanego z marmuru w Twojej kuchni? Chcesz, aby tym zadaniem zajęli się fachowcy? Skontaktuj się z przedstawicielem firmy Granit, której siedziba zlokalizowana jest w Lublinie.