Olej tłoczony na zimno jest popularnym produktem spożywczym. Ze względu na swoje właściwości powinien być jednak jeszcze chętniej kupowany. Tym bardziej, że nie ma większych problemów z jego dostępnością.
W Polsce producentem takiego oleju jest np. rodzinna olejarnia Olo-Vita. Jest kierowana przez osobę, która po kilkunastu latach pracy w korporacji zdecydowała się prowadzić firmę oferującą produkty wspomagające funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednym z nich jest olej z pestek dyni. Wciąż nie cieszy się on tak dużą popularnością, na jaką zasługuje. Ojczyzną tego oleju jest Styria.
To kraina geograficzna, której teren należy obecnie do Austrii i Słowenii. Ponieważ na dużą skalę uprawiano tutaj dynie, z czasem zaczęto wyrabiać z nich olej. Po kilkuset latach olej z pestek dyni tłoczony na zimno, który pochodzi ze Styrii wciąż uważany jest za najlepszy tego typu produkt na świecie. W składzie tego oleju znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe. Osoby interesujące się dietetyką lub korzystające z profesjonalnej porady eksperta tej specjalności z pewnością już o nich słyszały. Składniki, które zawiera ten olej zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca u osób, które regularnie go spożywają. Zalecane jest częste przyjmowanie tego oleju w sytuacji wystąpienia problemów dotyczących układu oddechowego. Produkt opisywany w tym artykule znajduje zastosowanie w kuchni. Dodawany jest do sałatek oraz dań, w których najważniejszy jest makaron.
Co ciekawe pasuje również do słodkiego smaku. To oznacza, że ten olej może być wykorzystywany podczas przygotowywania deserów. Planujesz zakup tego produktu i zależy Ci na tym, aby pochodził z pewnego źródła?
Powinieneś zapoznać się z ofertą rodzinnej olejarni Olo-Vita o której wspomniano na początku tego artykułu. Produkowany przez nią olej z pestek dyni tłoczony na zimno z pewnością poprawi smak dań przygotowywanych w Twojej kuchni. Będzie miał również pozytywny wpływ na Twoje zdrowie.